Chiar daca volumul de metale grele din Dambovita a scazut semnificativ in ultimii ani, apele raului contin cantitati majore de azot si fosfor, care depasesc cu mult limitele admise. In 2007 volumul apelor uzate evacuate in rau a fost de peste 368 de milioane de metri cubi, fluxul deversarii, raportat la 2000 de locuitori, fiind de 20 de metri cubi de murdarie pe secunda.
“Asa, au aparut microorganisme specifice, care traiesc doar in medii poluate, in ape cu incarcatura organica puternica”, a declarat Ana Maria Tanase, purtator de cuvant ANAR.
Singura solutie, pentru pentru reducerea poluarii bucurestene, este finalizarea statiei de epurare de la Glina, insa, chiar daca lucrarile au fost demarate, lucrurile par sa stea in loc. Datele ANAR arata ca, pana in 2009, o prima linie a statiei ar trebui sa fie functionala, iar cantitatea de ape deversate sa scada la jumatate.
De asemenea, din datele ANAR, rezulta ca pretul realizarii statiei de la Glina va urca pana la 300 de milioane de euro, fiind cea mai mare finantare ISPA din sud-estul Europei.
Sursa: Gandul.info